Статии

Прясната паста - наслада за сетивата

Прясната паста - наслада за сетивата
11.03.2022 г.
Всеки е срещал безброй истории, свързани с произхода на италианската паста, чували сме за Марко Поло, който някои смятат, че е донесъл пастата от Китай, за династията Шанг в Китай, които други смятат за откриватели на тази толкова любима днес храна, не само в Италия, а и в целия свят. Митовете са десетки, а истината е някъде там, след всички любопитни и интересни интерпретации на историята.

Със сигурност обаче, една много важна страна от историята на пастата в Италия е италианската прясна паста. По принцип всички макаронени изделия започват като прясна паста, но някои от тях се приготвят така, че да се консумират "меки".
 
Прясната паста се приготвя с малко по-различни съставки от сушената. В много северни региони на Италия се използват универсално брашно и яйца, докато в Южна Италия те обикновено се приготвят от грис и вода, но това зависи от рецептата.

Поднасянето на прясно приготвена паста в деня на приготвянето ѝ показва голямо старание и гордост от кулинарните умения на домакинята, или готвачът в ресторанта. Въпреки това  не можем да твърдим, че прясната паста е по-добра от сушената, тя просто е различна и се използва в различни ситуации и според предпочитанията на тези, които ще глезят сетивата си с нея.

Някои видове паста се сервират само пресни, други - само сушени, а трети могат да имат пресен и сушен вариант. Именно в този случай може да се твърди, че прясната паста е по-добра от сушената.

Прясната паста се приготвя в домакинствата в цяла Италия от поколения, но регионът Емилия-Романя има репутацията на най-добрата. Там прясната паста често се сервира със сметанови сосове или с обикновен сос от масло и градински чай, докато леките доматени сосове са запазени за летните месеци.

Следвайки простото, но важно правило за използване на пресни местни съставки, пиемонтците сервират прясната си паста с маслен сос, покрит с парченца декадентски местни черни трюфели.

c и има вкус, който ще ви накара да преосмислите представите си за това какво е добра паста.

Кога да използвате прясна паста

Прясната паста блести с деликатни сосове, които подчертават нейния яйчен вкус и дъвчаща текстура. Помислете за карбонара, качио е пепе или паста, поднесена с прости сосове като масло, маринара или песто. Използването на прясна паста със сос Алфредо е отличен начин да повишите вкуса на консервирания сос до нещо, което изглежда така, сякаш е къкрило цял ден.

Прясната паста често се възхвалява като по-добра от сушената. Една от причините за това е, че понятието "свежест" се е превърнало в синоним на качество. Продуктите, за които се твърди, че са "пресни", често се смятат за полезни, по-здравословни и по-ароматни, без вредни консерванти.

В Италия почти всеки град си има собствена фабрика за паста, която снабдява местните жители с прясна паста. Прясната паста се възприема като удоволствие, нещо, което се консумира при специални случаи. Малко хора имат време да се насладят на чиния с любимите си талиатели или тортелини всеки ден - яденето на прясна паста е събитие, седмично събитие, което трябва да се очаква с нетърпение.


 По наше скромно мнение няма нищо по-хубаво от купа прясна паста, съчетана с домашно приготвен сос, в който са използвани само най-добрите италиански съставки. Въпреки че прясната паста предлага вкусно и здравословно ястие, сухата паста не бива да се пренебрегва - тя също има своето място в кухнята.

Заповядайте в Муцети и изберете прясна паста с продукти по ваш избор.
Отзиви

Клиентите за нас

Заповядайте в Муцети на ул Позитано 34 и споделете Вашето мнение. Ето какво споделят нашите клиенти.
Severina Miteva
 
Gemütlich mit nettem Personal! Das Essen wird mit ausgewählten Produkten vor Ort vorbereitet! Idealle Mahlzeit für zwischendurch/zum Mittagessen. Sehr gutes Preis-Leistungverhältnis!
Жана Пехливанска
 
Страхотно местенце - още с влизането усещаш аромата на нещо вкусно. Пробвахме коно пиците и пастата с доматен сос. Много ни харесаха. Пиците определено са подходящи за деца - лесно се държат и не изпадат. Имат и места за сядане отвън, в района няма много подобни места с маси на открито. Препоръчвам!
Teodor Malinov
 
Страхотна храна и вежливи и точни хора!
Rosen Belnikolov
 
Great place with grate staff. The food is tasty and really good quality. You can’t make a mistake coming here!
Joana Metanova
 
Страхотно място ! С много различно приготвена паста и пица ,много вкусни ! Ще посетя отново, в най-близко бъдеще! Препоръчвам
Bongo
 
Пастата беше много вкусна. Препоръчвам рецептата с доматения сос и кюфтенцата. Децата ядоха коно пици - много го харесаха и се забавляваха.
Adelina PM
 
The most tasty fresh pasta I've tried recently! And the cono pizza, definetly do not miss that!
Aleksey Divarov
 
The place is really cozy. It serves something I haven't tried anywhere else - a Cone Pizza. This is a wrap of a pizza and it was very tasty and well baked (I was wondering if everything will be baked ;-) ). No need to comment on the Pasta as it was fresh (awesome).