Статии

Прясна паста срещу масово произведена паста

паста срещу масово произведена паста
09.04.2022 г.
Знаете ли, че има около 350 различни разновидности на макаронените изделия? И освен това някои видове паста имат около четири различни имена.

Различните наименования се дължат на различни езици или на италианския регион. Готвачите и производителите на паста също измислят нови видове паста или дават ново име на позната форма.

Всеки е ял паста, тъй като тя е често срещано ястие по целия свят, но опитвали ли сте някога прясна паста? Прясната паста е по-вкусна, по-свежа и по-здравословна от масово произвежданата. Съществуват безброй предимства на прясната паста пред традиционния сушен вариант.

Ще поговорим за това по какво се различава прясната паста от масово произвежданата и как можете да я възпроизведете във вашата кухня.

Какво представлява прясната паста?
Имате ли вода и брашно в кухнята си? Ако е така, имате достатъчно съставки, за да приготвите прясна паста.

Понякога чувате да се използва терминът "макаронени изделия от грис". Това е същото нещо като прясна паста, но използваното брашно е от грис. Това е вид брашно, което се произвежда от твърда пшеница.

Пшеницата е "твърда" и при смилането ѝ се получава грубо брашно. Това, което го отличава от универсалното брашно, са цветът и мирисът:

Брашно от грис: Потъмнява и придобива по-златист цвят със земен аромат

Универсално брашно: бяло и без мирис
Семолината е предпочитаният вид брашно за приготвяне на прясна паста. Ако не разполагате с брашно Semolina, това не е проблем. Можете да използвате универсално брашно, но то ще изисква повече предварителна работа и месене.

Приготвянето на собствена паста може да бъде плашещо, но не е необичайно трудно. След като овладеете общата техника, можете да се чувствате комфортно да я приготвяте редовно.

Как да си направим прясна паста
Рецептата за приготвяне на прясна паста е много проста. Има някои допълнителни инструменти, които могат да улеснят процеса:

Кухненски робот или миксер: Макар че можете да приготвяте паста на ръка, наличието на миксер или кухненски робот може да ви спести допълнителна работа.
машина за паста: Можете също така да си купите приставка за паста за миксер на стойка.
Решетка за сушене: Не е задължителна, но е полезна за изсушаване на макаронените изделия.
Тъй като не всеки разполага с миксер на стойка или кухненски робот, рецептата, която ще разгледаме, ще бъде за приготвяне на паста на ръка. Можете също така да разточите пастата на ръка.
Съставки:
2 чаши брашно от грис
1/2 чаша плюс 2 1/4 супени лъжици вода
Забележка: Водата трябва да е хладка, около 85°.
1/4 до 1/2 чаена лъжичка морска сол (в зависимост от предпочитанията ви)

Как да разточваме макарони на ръка
Не трябва да инвестирате в скъпо кухненско оборудване, за да се наслаждавате на прясна паста. Ето няколко съвета как да разточите пастата без допълнително оборудване.

Инструкции:

След като тестото е престояло 30 минути, нарежете го с нож на четири равни части.
Оформете клина в плосък диск с форма на овал
Поставете диска върху дъска за рязане и с помощта на точилка разточете тестото с дебелина около един до два милиметра.
Забележка: Ако тестото започне да залепва, добавете допълнително брашно върху дъската за рязане.
С нож или нож за пица нарежете тестото на петсантиметрови ленти.
Разточете парчетата на плоски и много свободни цилиндри
Нарежете ги напречно в зависимост от това колко дебели искате да бъдат юфките
Завъртете макароните в малки "гнезда" и ги оставете да изсъхнат за около 30 минути
Повтаряте този процес с останалото тесто за макарони. След това можете да го приготвите според инструкциите по-горе.

С какво прясната паста е по-добра от масово произведената?
Масовите макаронени изделия се произвеждат с оглед на количеството, а не на качеството. При производството и опаковането на пастата не се отделя много внимание на детайлите и мисълта. Най-високото качество на съставките също не е приоритет.

Прясната паста  включва всички пресни съставки. С фокус върху подбора на качествена паста, възпроизвеждайки автентичните вкусове, които бихте открили в италианската кухня.

Текстурата на прясната паста също е различна от тази на купената в магазина. Тя има лека и еластична текстура, което я прави идеална за съчетаване със свежи сосове. Тя е в състояние да абсорбира ароматите на всичко, с което я забърквате, по начин, който не е възможен при масовото производство на паста.
Отзиви

Клиентите за нас

Заповядайте в Муцети на ул Позитано 34 и споделете Вашето мнение. Ето какво споделят нашите клиенти.
Severina Miteva
 
Gemütlich mit nettem Personal! Das Essen wird mit ausgewählten Produkten vor Ort vorbereitet! Idealle Mahlzeit für zwischendurch/zum Mittagessen. Sehr gutes Preis-Leistungverhältnis!
Жана Пехливанска
 
Страхотно местенце - още с влизането усещаш аромата на нещо вкусно. Пробвахме коно пиците и пастата с доматен сос. Много ни харесаха. Пиците определено са подходящи за деца - лесно се държат и не изпадат. Имат и места за сядане отвън, в района няма много подобни места с маси на открито. Препоръчвам!
Teodor Malinov
 
Страхотна храна и вежливи и точни хора!
Rosen Belnikolov
 
Great place with grate staff. The food is tasty and really good quality. You can’t make a mistake coming here!
Joana Metanova
 
Страхотно място ! С много различно приготвена паста и пица ,много вкусни ! Ще посетя отново, в най-близко бъдеще! Препоръчвам
Bongo
 
Пастата беше много вкусна. Препоръчвам рецептата с доматения сос и кюфтенцата. Децата ядоха коно пици - много го харесаха и се забавляваха.
Adelina PM
 
The most tasty fresh pasta I've tried recently! And the cono pizza, definetly do not miss that!
Aleksey Divarov
 
The place is really cozy. It serves something I haven't tried anywhere else - a Cone Pizza. This is a wrap of a pizza and it was very tasty and well baked (I was wondering if everything will be baked ;-) ). No need to comment on the Pasta as it was fresh (awesome).