Статии

Какво трябва да знаем за прясната паста?

талиателе
01.04.2022 г.
Прясната паста често е много по-предпочитана пред сушената, заради различния вкус и заради времето за приготвяне, което е много по-кратко, в сравнение с приготвянето на сушената.
Има някои особености на прясната паста обаче, които всяка домакиня трябва да има предвид, когато е решила да приготви прясна паста, независимо дали за семейството, или за приятели, които е поканила на гости, защото има реална опасност, грешките при готвене на прясна паста , да доведат до неприятен резултат.

Ето защо, ние ви даваме някои основни и важни насоки в процеса на приготвяне на прясна паста, които със сигурност ще ви помогнат да избегнете проблеми и грешки.

Не гответе прекалено дълго  пастата
Едно от предимствата на готвенето с прясна паста (поне след като сте я приготвили) е драстично намаленото време за готвене. Докато при някои сушени макаронени изделия достигането на ал денте може да отнеме до 12 минути , при прясната паста,желаната степен на готовност се постига за по-малко от две минути. Някои по-малки форми могат да отнемат само няколко секунди, преди да станат готови. Сушената паста е дехидратирана паста; когато я готвите, вие също така я рехидратирате. Това не е необходимо при прясната паста, тъй като съдържанието на течност вече е налице с включването на вода и/или яйца. Ако варите прясна паста толкова дълго, колкото сухата, ще получите каша.

Една от насоките, които може да видите, когато срещате рецепти и инструкции за прясна паста, е да я готвите, докато изплува на повърхността на тенджерата. Това може да ви подскаже, че макароните са на път да достигнат ал денте, но не означава, че са напълно готови. Това правило е запазено за пълнените тестени изделия, при които въздухът в плънката може да се разшири, което прави равиолите по-малко плътни от водата, в която се варят. Самата паста може да не е напълно сготвена, дори и да плува, така че винаги е най-добре да проверявате с вкус; търсите малко дъвчаща с малко хапка.

Прясна срещу сушена паста
Прясната паста е специално изживяване, но това не означава, че тя по своята същност е по-добра от сушената - поне не във всички случаи. Сушената паста все пак трябва да остане основен продукт в килера ви, дори и да обичате всеки повод да извадите машинката за паста.

Прясната паста е най-подходяща за по-прости сосове, които ще подчертаят яйцевидността и дъвченето на пастата. Добре е да се изберат продукти като прочутите римски карбонара и cacio e pepe, деликатно песто или прост aglio e olio. Сушената паста, от друга страна, може да издържи на по-силни сосове, като например путанеска или тежък рагу с месо. Освен това те могат да се готвят по-дълго време, без да губят структурата си, което ги прави подходящи за печени ястия и супи.
 
Отзиви

Клиентите за нас

Заповядайте в Муцети на ул Позитано 34 и споделете Вашето мнение. Ето какво споделят нашите клиенти.
Severina Miteva
 
Gemütlich mit nettem Personal! Das Essen wird mit ausgewählten Produkten vor Ort vorbereitet! Idealle Mahlzeit für zwischendurch/zum Mittagessen. Sehr gutes Preis-Leistungverhältnis!
Жана Пехливанска
 
Страхотно местенце - още с влизането усещаш аромата на нещо вкусно. Пробвахме коно пиците и пастата с доматен сос. Много ни харесаха. Пиците определено са подходящи за деца - лесно се държат и не изпадат. Имат и места за сядане отвън, в района няма много подобни места с маси на открито. Препоръчвам!
Teodor Malinov
 
Страхотна храна и вежливи и точни хора!
Rosen Belnikolov
 
Great place with grate staff. The food is tasty and really good quality. You can’t make a mistake coming here!
Joana Metanova
 
Страхотно място ! С много различно приготвена паста и пица ,много вкусни ! Ще посетя отново, в най-близко бъдеще! Препоръчвам
Bongo
 
Пастата беше много вкусна. Препоръчвам рецептата с доматения сос и кюфтенцата. Децата ядоха коно пици - много го харесаха и се забавляваха.
Adelina PM
 
The most tasty fresh pasta I've tried recently! And the cono pizza, definetly do not miss that!
Aleksey Divarov
 
The place is really cozy. It serves something I haven't tried anywhere else - a Cone Pizza. This is a wrap of a pizza and it was very tasty and well baked (I was wondering if everything will be baked ;-) ). No need to comment on the Pasta as it was fresh (awesome).