Статии

Грешки, които всеки прави с прясната паста

паста грешки
06.03.2022 г.
Италианците имат една поговорка: "La farina del diavolo va in crusca." В превод: "Брашното на дявола се превръща в плява". По същество, ако искате да направите нещо, трябва да го направите както трябва. Никога, при никакви обстоятелства, не използвайте дяволското брашно за приготвяне на прясна паста.

Дори и да не държите дяволско брашно в килера си, много неща могат да се объркат, когато приготвяте паста от нулата. Но не позволявайте това да ви възпре: Прясната паста е нещо красиво, предлагаща апетитна и задоволителна хапка, която сухата паста не може да повтори. Процесът от месенето, разточването и рязането може да бъде дори забавен и си заслужава усилията - само не забравяйте да избягвате тези често срещани грешки. За нула време ще станете професионалисти в приготвянето на паста, дяволът и неговото брашно да бъдат проклети.


Използване на неправилен вид брашно

Универсалното брашно е приемливо за приготвяне на паста (откъдето идва и името му). Но за наистина отлични резултати италианците имат няколко различни вида брашно, които са особено подходящи за най-известното им ястие. Те са доста различни по текстура, но служат за различни цели.

Първото брашно, което се използва често, е известно като doppio zero или брашно 00. Нулите означават степента на смилане на зърното, а брашното 00 е най-финото от всички. Така се получава гладка, копринена паста с мека хапка. Другото брашно, брашното от грис, е значително по-грубо от сорта 00, което създава по-груба паста. Тази грубост е идеална за поемане на обилни сосове. Тестото от грис също така е по-малко еластично, което помага на екструдираните тестени изделия като ригатони да запазят формата си.

За всяко тесто за паста, приготвено с яйца, може да се използва само брашно 00 или комбинация от брашно 00 и брашно от грис. Колкото повече грис се използва, толкова по-структурна е пастата. Ако избирате паста без яйца, можете да използвате само грис и вода; по-фино брашно трудно ще образува тесто с вода като единствен свързващ агент.


Да не добавяте яйца (или... да добавяте яйца) в тестото за паста

Тестото за паста се състои от два основни компонента: брашно и течност. Както беше обсъдено, има няколко вида брашна, които можете да използвате. По същия начин течността може да приема различни форми, като някои от тях са по-подходящи от други в зависимост от вида на пастата, която планирате да приготвите. В това се състои въпросът: Да добавям или да не добавям яйца?

При яйчената паста съдържанието на мазнини в жълтъците придава на пастата плътност и богатство, а също така придава на тестото златист оттенък. Белтъците осигуряват вода и допълнителни протеини (които придават здравина на пастата), но твърде много белтъци могат да доведат до твърде много вода в тестото.

Яйчената паста е чудесна за разточване на дълги нишки и листове за пълнена паста като равиоли. В същото време тестото, направено само от брашно от грис и вода (без яйца), ще ви даде продукт, който е по-твърд и следователно по-лесен за оформяне на пастата.

Разточване само на ръка

Технически погледнато, можете да приготвяте паста на ръка. В края на краищата, италианските нонни не винаги са имали модерни валяци за паста и други подобни приспособления. Но ето какво: ако четете това, вероятно не сте италианска нонна, която вече е овладяла изкуството на приготвянето на паста, и определено живеете в епоха, в която кухненските инструменти, осигуряващи равномерна и постоянна паста, са лесно достъпни.

Когато разточвате тестото за паста на листове - които, ако приготвяте дълги макарони, впоследствие ще бъдат нарязани на ленти - можете да започнете с точилка. Но само тя няма да свърши работа. За да получим равномерно тънки листове паста, каквито ни трябват, ще се нуждаем от някаква машина за паста. Предлагат се няколко вида. Някои от тях се управляват с ръчна манивела, а други са електрически. Някои от тях се закрепват на перваза на кухненския плот, а други се продават като аксесоари за миксери. Независимо от модела, на който се спрете, машината за паста ще намали драстично времето за подготовка и ще подобри значително консистенцията на крайния продукт.

Прясната паста е специално преживяване, особено ако е приготвена качествено. 

Насладете се на майсторски приготвената прясна паста в Муцети, ул. Позитано 34.
 
Отзиви

Клиентите за нас

Заповядайте в Муцети на ул Позитано 34 и споделете Вашето мнение. Ето какво споделят нашите клиенти.
Severina Miteva
 
Gemütlich mit nettem Personal! Das Essen wird mit ausgewählten Produkten vor Ort vorbereitet! Idealle Mahlzeit für zwischendurch/zum Mittagessen. Sehr gutes Preis-Leistungverhältnis!
Жана Пехливанска
 
Страхотно местенце - още с влизането усещаш аромата на нещо вкусно. Пробвахме коно пиците и пастата с доматен сос. Много ни харесаха. Пиците определено са подходящи за деца - лесно се държат и не изпадат. Имат и места за сядане отвън, в района няма много подобни места с маси на открито. Препоръчвам!
Teodor Malinov
 
Страхотна храна и вежливи и точни хора!
Rosen Belnikolov
 
Great place with grate staff. The food is tasty and really good quality. You can’t make a mistake coming here!
Joana Metanova
 
Страхотно място ! С много различно приготвена паста и пица ,много вкусни ! Ще посетя отново, в най-близко бъдеще! Препоръчвам
Bongo
 
Пастата беше много вкусна. Препоръчвам рецептата с доматения сос и кюфтенцата. Децата ядоха коно пици - много го харесаха и се забавляваха.
Adelina PM
 
The most tasty fresh pasta I've tried recently! And the cono pizza, definetly do not miss that!
Aleksey Divarov
 
The place is really cozy. It serves something I haven't tried anywhere else - a Cone Pizza. This is a wrap of a pizza and it was very tasty and well baked (I was wondering if everything will be baked ;-) ). No need to comment on the Pasta as it was fresh (awesome).