Статии

6 от най-любимите видове паста по света

видове паста
05.03.2022 г.
Днес съществуват около 350 различни вида макаронени изделия. И около 1400 различни наименования на тези видове паста. Това не е изненадващо, поради световната любов към всички видове паста. Защото, честно казано, как може да има човек, който да не обича паста?

Пастата е основна част от диетата на много хора. Тя е отличен източник на засищане и енергия. Освен че е изключително вкусна, тя е и много полезна. Въпреки това много хора са склонни да се придържат към видовете паста, които познават най-добре. Без да опитват нещо ново. Затова ви предлагаме пътеводител за някои от най-любимите видове паста в света, както и някои малко по-различни видове, за които може би не сте чували досега.

Видове паста, които имат широка популярност и са сред най-любимите на милиони хора по света са:
  • Спагети
  • Талиатели
  • Пене
  • Равиоли
  • Тортелини
  • Листове за лазаня
 

Спагети

Това е най-предпочитаната паста за много хора. Тя е лесна за приготвяне, съчетава се с различни сосове и е просто добро забавление.Спагетите са много дълги макаронени изделия. Но докато нишките са невероятно тънки. Те могат да бъдат плоски или цилиндрични.

Точният произход на спагетите не е известен. Историците обаче предполагат, че те са внесени в Европа от варварите по време на нашествието им в Сицилия.

Други видове макаронени изделия, подобни на спагетите, са ангелската коса, която е изключително фина, Букатини, които са цилиндрични с дупка по средата,  Фетучини, които са подобна дължина, но са малко по-широки и по-плоски. Лингуините са подобни на фетучините, но не са толкова широки.


Талиатели

Талиателите са друга популярна форма на паста. Тя е дълга и плоска. Продава се на стегнати топчета, които се разпадат в гореща вода.

Докато спагетите се използват най-често за ястия с домати, талиателите са по-подходящи за кремообразни ястия.

Талиателите са много подобни на фетучините. Често те могат да се използват като взаимозаменяеми.

Карбонара често се приготвя с талиатели. Това обаче не е традиционната паста, която се използва за карбонара. За нея традиционно се използват спагети.

Талиатели се използват по-скоро за богати доматени сосове, обикновено съдържащи червено месо.

Талиатели могат да се използват за много различни ястия. Днес по-често се използва за кремообразни ястия с гъби. Които са много подобни на карбонара, но не съдържат яйца, сирене или свинско месо. По-често ще се използва за вегетариански ястия.


Пене

Пене е много разпространен вид паста и представляват къси тръбички с изрязани по страните хребети. Краищата им са срязани под ъгъл. Пене е чудесна  паста, която може да се използва с просто рагу или сос болонезе. Но пене е много универсална и може да се използва за ястия със сметана. Пене също така е отлична паста за печене.


Равиоли

Равиолите са интересен вид паста. Приготвя се, като се разстила една широка ивица паста. На различни интервали се поставят малки количества месо, гъби или друга плънка.

След това отгоре се поставя втора ивица паста. Ивицата се нарязва на квадрати със специално създаден назъбен нож (подобен на този за пица). Понякога се използва назъбен нож, подобен на нож за бисквити.

Равиолите са тестени изделия, които обикновено се консумират в малки количества. Размерът на равиолите може да варира значително. Някои парчета са доста големи. В този случай се сервират само четири или пет парчета.

Равиолите могат да се сервират със сос - доматен или сметанов. Може да се сервират и с малко зехтин и пресни билки. Обикновено равиолите се продават пресни, заради пълнежа е много трудно да се изсушат. Прясната паста, каквато са равиолите, е изключително вкусна и няма как да се сравнява със сушената паста.
 

Тортелини

Тортелини е много подобен на равиоли. Но има много различна форма. Докато равиолите се режат на обикновени квадрати, тортелините са по-сложни.

Те представляват кръгли парчета паста, които се усукват около плънката. И след това се притискат накрая. Това ги оформя като пръстен. Едната страна е много тънка, а другата е напълнена с плънка.
Тортелините често се пълнят със съставки, подобни на равиолите. Най-традиционният вариант е тестените изделия да се напълнят с месо, сирене, яйце и индийско орехче.


Лазаня


Листовете за лазаня са един от малкото видове паста, които не са универсални.

Те могат да се консумират в сос, както бихте консумирали спагети. Но това би било трудно и неудобно поради размера и формата им. Листовете за лазаня са специално създадени, за да се използват в лазаня, която сама по себе си е е превърнала в любимо ястие в Италия и по света.

Почти всички видове паста изделия могат да бъдат сушени или пресни.  Трябва да знаете, че прясната паста  е алтернативен начин за приготвяне на паста и е доста по-различна от сухата паста.

На първо място, прясната паста се приготвя ръчно с помощта на тесто, състоящо се от яйца и брашно. Това улеснява приготвянето им, но и  означава, че този вид паста не е подходящ за вегани и някои вегетарианци, така че имайте това предвид.

След това тестото се омесва и разточва, докато придобие подходящата дебелина за вида паста, който възнамерявате да направите. Това е важно, тъй като за някои видове паста е необходимо по-плътно тесто, докато за други е необходимо тестото да се меси, докато стане възможно най-тънко.

Друго важно нещо, което трябва да се отбележи за прясната паста е, че нейната консистенция е много мека и тя се съхранява много по-трудно със сравнително малък срок на годност в сравнение със сухата паста.

Независимо дали използвате суха или прясна паста обаче, със сигурност ще ви трябва невероятен сос, който да я придружава.

Заповядайте в Муцети на ул Позитано 34 и поръчайте от менюто с прясна паста. 
Отзиви

Клиентите за нас

Заповядайте в Муцети на ул Позитано 34 и споделете Вашето мнение. Ето какво споделят нашите клиенти.
Severina Miteva
 
Gemütlich mit nettem Personal! Das Essen wird mit ausgewählten Produkten vor Ort vorbereitet! Idealle Mahlzeit für zwischendurch/zum Mittagessen. Sehr gutes Preis-Leistungverhältnis!
Жана Пехливанска
 
Страхотно местенце - още с влизането усещаш аромата на нещо вкусно. Пробвахме коно пиците и пастата с доматен сос. Много ни харесаха. Пиците определено са подходящи за деца - лесно се държат и не изпадат. Имат и места за сядане отвън, в района няма много подобни места с маси на открито. Препоръчвам!
Teodor Malinov
 
Страхотна храна и вежливи и точни хора!
Rosen Belnikolov
 
Great place with grate staff. The food is tasty and really good quality. You can’t make a mistake coming here!
Joana Metanova
 
Страхотно място ! С много различно приготвена паста и пица ,много вкусни ! Ще посетя отново, в най-близко бъдеще! Препоръчвам
Bongo
 
Пастата беше много вкусна. Препоръчвам рецептата с доматения сос и кюфтенцата. Децата ядоха коно пици - много го харесаха и се забавляваха.
Adelina PM
 
The most tasty fresh pasta I've tried recently! And the cono pizza, definetly do not miss that!
Aleksey Divarov
 
The place is really cozy. It serves something I haven't tried anywhere else - a Cone Pizza. This is a wrap of a pizza and it was very tasty and well baked (I was wondering if everything will be baked ;-) ). No need to comment on the Pasta as it was fresh (awesome).